A jóga a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus kulturális közegében. Több indiai bölcseleti munka tárgyalja és igen fontos szerepet játszik a hindu szellemiségben. A jóga tudománya, a hozzá kapcsolódó világlátás minden bizonnyal az ókori Indus-völgyi civilizációban gyökerezik.

Tesdedzés? Tudomány? Müvészet?

Az elnevezés a szanszkrit judzs tőből ered, mely jelentése: összekapcsolni, egyesülni. Hasonlít a religio (összekapcsol) latin szóra, amelyből az angol religion (vallás) ered. A vallás és a jóga célja tehát ugyanaz: egyesülni, összekapcsolódni Istennel. A jóga az egyén lelke (atman) és az univerzális lélek (brahman) egyesítésére utal, de vonatkoztatható a test, a tudat és a lélek egyesítésére történő utalásként is, egyesülést a legbensőbb lényegiségünkkel, ami a buddhizmus esetében a megvilágosodott tudatot jelenti.

joga-senseofbeauty-hu

foto:menstyle.hu

A jógában a törekvés az, hogy az ember fokozatos önfegyelmezéssel, érzékeinek, testi mivoltának uralma alá rendelésével, s a prána-erők tudatos felhasználásával elérje az elme megtisztulásának azt a fokát, amelyben a szamádhi állapot megvilágosodása bekövetkezik.

A jóga alapja az önuralom. A puritán, egyszerű élet elengedhetetlen a jógához. A jóga lényege a fegyelmezettség, mind a test, mind az elme vonatkozásában.

“A jóga nem azt mutatja meg milyen a világ, hanem azt, hogy hogyan lehet megismerni.”

sky-fitness-senseofbeauty-huA jóga tudomány, amelyet India ősi látói tökéletesítettek, de nemcsak India, hanem az egész emberiség számára. Egzakt tudomány, az önművelés gyakorlati módszere.

A jóga művelője a jógi (szanszkritül a férfi jógikat joginnak, a női jógikat pedig jogininek is nevezik). Jóginak lenni annyi, mint Istenben élni, és összhangban lenni környezetünkkel és embertársainkkal. A jóga egyesülés Istennel. Mivel Isten mindenkiben ott van, a valódi jóga mindenkivel összeköt.

Ma a jógának sok változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki. Indián kívül először a hatha jóga vált népszerűvé a 20.századi nyugati világban, ma már azonban Európában is szinte minden ága elérhető a jógaközpontok által.

mayer-kovacs-vera-senseofbeauty-hu

Mayer Kovács Vera gerincjóga oktató

Szabadság mindenekelőtt. A test öröme, amelyből a lélek nyugalma fakad. Hullámzó harmónia- végtelen pillanatokba sűrített idő. Mondta Mayer Kovács Vera, gerincjóga oktató, aki hozzátette, része a mindennapi életemnek, hitet, pozitív világlátást nyújtott és nyújt azóta is, melyekből szeretnék tanítványaimnak is minél többet átadni.

mayer-kovacs-vera-1

katt a képre ha jógázni szeretnél, Mayer Kovács Verát itt találod

Manapság sok embernek fája háta, feszültek az emberek, problémából is akad bőven, sok stressz vesz körül bennünket, szó szerint a “hátunkon cipeljük” az életünkből fakadó nehéz terheinket. Azonban  életmódváltás nem is olyan nehéz, ha egyszerű könnyen megvalósítható lépésekkel kezded.

Jógáznál? Miből áll a gerincjóga?

Kezdő szinten elsődleges szerep a prevenció az egészség-megőrzés a teljes fizikumot szisztematikusan fejleszti, kiegészíti és támogatja az egyéni gyógyító eljárásokat,az anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal.

A Gerincjóga fő területe:
1,A fizikai test egészségének helyreállítása
2,A helyes légzés elsajátítása
3,Stresszoldás, a relaxációra való képesség javítása.

A rendszeres, örömteli gyakorlással tapasztalhatod meg leginkább a Gerincjóga jótékony hatásait. A Gerincjóga segíti az egészség megörzését és támogatja a test öngyógyító folyamatait, ezért tökéletes az egyéni terápiák támogatására, de nem helyettesíti azokat.

Kedvet kaptál? Nem jógáztál még?

Tartsanak Mayer Kovács Verával, erre a véget nem érő utazásra.

forrás: Vikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.